SKOLERNES-PROJEKTAGENT

Klik her for at redigere underoverskriften.

En stjerne kan symboliserer mange ting. Mange forbinder stjerner med Gud, og faktisk er den også et symbol i flere religioner. Men stjerneskud er noget specielt, for når man ser et stjerneskud må man ønske.


Stjernen lyser i mørket så for mange er det også et symbol på lysets kamp mod mørket. Det er et symbol både inden for kristendommen, jødedommen og islam. Inden for kristendommen er der ledestjernen som er et tegn på at gud blev født som menneske. I dag bruger man stjernen til at symboliserer liv og korset til at symboliserer død, det kan man blandt andet se på en gravsten. I jødedommen er den sekstakkede stjerne som på dansk hedder Davidsstjernen og den syvarmede lysestage det vigtigste symbol. I Toraen som er den hellige bog i jødedommen hedder Davidsstjernen Magen David som betyder Davids skjold. Stjernen er også valgt som symbol i Islam, der er stjernen bare en femtakket stjerne i stedet for en sekstakket stjerne. Sammen med en halvmåne er stjernen tegnet på Islam. I den græske tid var det kun halvmånen det var symbolet på Islam, men da Kejser Konstantin gjorde byen Byzans til hovedstad tilføjede han stjernen til halvmånen som et symbol på Jesus og jomfru Maria og omdøbte Byzans til Konstantinopel. I dag indgår stjernen og halvmånen i flere af de muslimske landes flag.

 

Vi danskere ser stjernen mange steder i vores hverdag. På himlen om natten, på toppen af juletræet, måske som en lampe der hjemme, som reflekser i loftet på børneværelset, i uroer over tremme sengen, på malerier og også som julepynt. De er alle steder og specielt i december ser man stjerner overalt. Stjernen på toppen af juletræet symboliserer ledestjernen der viste de tre vise mænd vejen til jomfru Maria, Josef og det lille Jesus barn. Mange danskere forbinder stjerner med lykke. ”Når du ser et stjerneskud, lad dit ønske flyve ud” synger den lille fårekylling i Disneys juleshow, som bliver sendt hver juleaften. Et stjerneskud er noget man ser meget sjældent, men det er rigtig smukt hvis man endelig en dag får lov til at se et.


ÅRETS TEMA TIL JULESMYKKET ER "VÆR ET STJERNESKUD OG LYS OP I MØRKET"


Elever vil igen i år få indblik i "næstekærligheden" og få viden omkring det at være næstekærlig - medmenneskelig og derfra sammenkoble det til emnet "vær et stjerneskud og lys op i mørket"


Ud fra deres nye viden skal de skrive et digt, tegne et symbol der passer til, som kan bruges til et vedhæng i en halskæde. Deres ting skal de tage med over til guldsmeden Rie Meyer i Padborg og arbejde en dag som guldsmed. ud fra deres ideer og digte - former Rie det endelige smykke, som først afsløres i julehjertebyen den 30. november 2019.

Klik her for at redigere teksten